5 RAZLOGA ZAŠTO SARADNJA SA AGENCIJOM ZA NEKRETNINE PRUŽA VAŽNU PRAVNU ZAŠTITU PRILIKOM KUPOVINE NEPOKRETNOSTI

5 RAZLOGA ZAŠTO SARADNJA SA AGENCIJOM ZA NEKRETNINE PRUŽA VAŽNU PRAVNU ZAŠTITU PRILIKOM KUPOVINE NEPOKRETNOSTI

Kupovina nekretnina može biti klizav teren pun pravnih zamki i izazova. Zato je saradnja sa agencijom za nekretnine ključna. Da, tako je - ne samo za pronalaženje savršenog doma, već i za vašu pravnu sigurnost.

Policija često upozorava građane na različite oblike prevara, a prevaranti se služe raznim metodama kako bi iskoristili žrtvu. U ovom periodu, dok divljaju cene iznajmljivanja stanova, prevaranti koriste i razne oglase za iznajmljivanje stanova, a, nažalost, oštećeni, misleći da je to dobra prilika, plaćaju novac za koji ne dobijaju ništa – ništa.

U poslednje vreme se pisalo o raznim grupama vezanim za izdavanje stanova, gde korisnici jedni druge upozoravaju na potencijalne prevarante. I u policiji su nam potvrdili da je ove godine zabeležen porast prevara u odnosu na prošlu.

"Za devet meseci 2023. godine na Prevaru smo evidentirali ukupno 1.537 krivičnih dela, a prošle godine u istom periodu 1.452 krivična dela", rekli su nam u MUP-u.

Policija objašnjava da je prevara „delovanje koje podrazumeva namerno obmanjivanje, varanje ili manipulisanje drugim ljudima u cilju sticanja neke koristi, najčešće materijalne ili finansijske prirode (kod starijih osoba najčešće je to novac). To može uključivati lažno predstavljanje, prikrivanje informacija ili činjenje nečega suprotno očekivanjima ili prethodnom dogovoru.”

Posredovanjem u prometu i zakupu nepokretnosti mogu se baviti fizička lica i privredni subjekti koja ispunjavaju uslove iz Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, koji imaju položen stručni ispit i koji su upisani u Registar posrednika pri nadležnom ministarstvu.

Fizičko lice (domaće i strano) koje polaže stručni ispit mora da ima prebivalište na teritoriji Republike Srbije i najmanje IV stepen stručne spreme i ne može biti osuđeno na kaznu zatvora za krivično delo u Republici Srbiji ili stranoj državi, kome se nakon položenog stručnog ispita izdaje uverenje o položenom stručnom ispitu.

Evo pet razloga zašto je saradnja sa agencijom za nekretnine poput štita u pravnom lavirintu.

1. Stručnost u pravnom lavirintu: Vaša sigurnost u vrtlogu dokumenata

Kada se upustite u kupovinu nekretnine, ulazite u vrtlog pravnih papira i ugovora. Agencije za nekretnine su poput stručnih vodiča koji vam pružaju sigurnost u ovom vrtlogu. Njihovi pravni stručnjaci su kao svetionici u noći, osvetljavaju put kroz klauzule, propise i zakone koji su često zamršeni.

Kupovina nekretnine nije samo fizički čin; podrazumeva brojne pravne aspekte. Agencije za nekretnine ne samo da pomažu u pronalaženju savršenog doma, već imaju stručnjake koji su u stanju da identifikuju i reše potencijalne pravne zamke u dokumentima. Njihova stručnost u pravnoj oblasti osigurava da su vaši interesi zaštićeni od početka do kraja procesa.

Dokumentacija o nekretninama je često poput lavirinta – zastrašujuća i teško razumljiva. Agencije za nekretnine imaju mogućnost da dešifruju i provere svaki red svakog dokumenta. Njihova uloga je da se uvere da su sva potrebna dokumenta validna i da su svi pravni detalji u skladu sa propisima. Pošto je ovo ključni deo procesa, poverenje u agenciju može biti ključno za vašu bezbednost i sigurnost.

2. Provera dokumenata: ključ za miran san u vašem novom domu

Kada je u pitanju kupovina nekretnine, dokumentacija je temelj sigurnosti vašeg budućeg doma. Agencije za nekretnine su vaši saveznici u ovom ključnom koraku - ne samo da ga pronađu, već́ i pažljivo pregledaju svaku stranicu.

Njihovi stručnjaci imaju sposobnost da otkriju skrivene nedostatke, ukažu na nedoslednosti ili nelogičnosti u dokumentima koje običan kupac možda neće primetiti. Provera dokumenata od strane agencije za nekretnine daje vam sigurnost da je sve u skladu sa zakonom i da ne postoje skrivene prepreke koje bi mogle da izazovu probleme u budućnosti.

 

Ponekad dokumentacija može biti zamorna i složena, ali upravo tu dolazi u obzir agencija za nekretnine. Oni vas vode kroz svu neophodnu papirologiju, objašnjavajući svaku klauzulu i uslov na način koji je lako razumeti. Njihova uloga nije samo da pronađu nekretninu, već́ i da vam pruže potpunu sliku o svemu što sa njom dolazi - od vlasničke strukture do sveobuhvatnih uslova kupoprodajnog ugovora.

Bez sumnje, agenti za nekretnine su ključni faktor u osiguravanju da vaš novi dom bude pravno i dokumentarno ispravan, oslobađajući vas briga i doprinoseći mirnom snu u vašem novom životnom prostoru.

3. Zaštita od prevare: Vaša bezbednost je naš prioritet

U svetu kupovine nekretnina, gde se susreću brojni akteri i prilike, postoje i potencijalne zamke koje mogu ozbiljno da ugroze vašu investiciju. Jedna od ključnih uloga agencija za nekretnine je zaštita klijenata od prevare.

Ovi stručnjaci su opremljeni znanjem i iskustvom da prepoznaju nepravilnosti ili potencijalne situacije prevare. Njihova verifikacija i varijacija informacija o imovini, kao i informacija o vlasniku, daje vam bezbrižnost i garantuje ispravnost transakcije.

Agencije za nekretnine imaju resurse i alate za proveru zakonitosti imovine i njihove vlasničke strukture. Oni vas štite od skrivenih rizika, kao što su dugovi, hipoteke ili druge pravne prepreke koje mogu ozbiljno uticati na vaše buduće ulaganje.

Njihova uloga nije samo da pronađu adekvatnu imovinu, već́ i da obezbede vašu zaštitu od potencijalnih prevara koje mogu da ugroze vaš novac i budućnost. U saradnji sa agencijom za nekretnine, sigurno preduzimate korake ka ostvarenju svojih snova o idealnom domu.

4. Sporovi i žalbe: Vaš partner u pravnoj bici

Čak i nakon što je transakcija završena, mogu se pojaviti situacije koje zahtevaju stručnu pomoć́. Agencija za nekretnine pruža podršku i rešenja u slučaju sporova ili reklamacija.

Ukoliko dođe do bilo kakvog problema u vezi sa nekretninom nakon kupovine, agencija će biti vaša podrška i zastupanje. Oni će vam pružiti pravni savet i pomoći vam da rešite sva pitanja vezana za vlasništvo, dokumentaciju ili druge probleme koji mogu nastati nakon transakcije.

Njihovo iskustvo i poznavanje zakona o nekretninama ključni su faktori u rešavanju sporova. Svakodnevno se suočavajući sa ovim situacijama, oni imaju stručnost u rešavanju različitih problema koji mogu nastati tokom ili nakon procesa kupovine.

Rad sa agencijom za nekretnine daje vam osećaj sigurnosti i zaštite čak i nakon što je transakcija završena, omogućavajući vam da se fokusirate na uživanje u svom novom domu bez brige o potencijalnim pravnim problemima.

5. Posrednik za Bezbednost: Vaš štit u džungli nekretnina

Agencija za nekretnine nije samo posrednik u transakciji, već́ vaš ključni saveznik za sigurnost tokom celog procesa. Njihova uloga je da osiguraju da svaka faza transakcije bude legalna, transparentna i sigurna za vas kao kupca ili prodavca nekretnine.

 

Njihovo prisustvo i stručnost su ključni faktori koji garantuju da ste sigurni od mogućih prevara, nepravilnosti ili nepredviđenih pravnih problema koji mogu nastati prilikom kupovine ili prodaje nekretnina.

BONUS: Osiguranje od odgovornosti za štetu

Posrednik je dužan da sa društvom za osiguranje koje ima sedište u Republici Srbiji ima važeći ugovor o osiguranju od odgovornosti za štetu koja bi mogla da nastane za nalogodavca usled neispunjenja ugovornih obaveza preuzetih ugovorom o posredovanju

Za štetu koju bi posrednik mogao da prouzrokuje nalogodavcu obavljanjem posredovanja svota osiguranja iznosi minimalno 15.000,00 evra u dinarskoj protivvrednosti po jednom osiguranom slučaju, odnosno ukupno minimalno 45.000,00 evra u dinarskoj protivvrednosti za sve odštetne zahteve u jednoj godini osiguranja.

Partnerstvo za bezbednost

Saradnja sa agencijom za nekretnine ne samo da vam pruža veću sigurnost tokom čitavog procesa, već́ i eliminiše stres koji može biti povezan sa kupovinom ili prodajom nekretnine. Njihova stručnost, iskustvo i posvećenost vašoj bezbednosti čine ih ključnim partnerom u postizanju vaših ciljeva vezanih za nekretnine. Bezbednost ne bi trebalo da bude kompromis, a agencija za nekretnine pruža upravo to – Vašu pravnu i bezbednosnu zaštitu u svetu nekretnina.

2024. Sva prava zadržana. Šćepanović Nekretnine
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.