NEKRETNINE IZ SNOVA : 10 KORAKA DO SAVRŠENOG DOMA

NEKRETNINE IZ SNOVA : 10 KORAKA DO SAVRŠENOG DOMA

Nekretnine često predstavljaju ključno iskustvo u životu. Bilo da tražite svoj prvi dom, planirate preseljenje ili investiciju, 10 koraka će vas voditi ka uspehu. Da li kupujete kuću za sebe ili za iznajmljivanje? Koju vrstu nekretnine želite (stan, kuću, komercijalni prostor)? Gde želite da se vaša nekretnina nalazi? Koliko novca ste spremni da investirate? U današnjem članku, istražićemo 10 ključnih koraka koji će vam pomoći da napravite prvi korak u svetu nekretnina, bez obzira na to da li ste novajlija ili iskusni investitor. Pripremite se za pronicljive savete, praktične smernice i sve što vam je potrebno da se izborite sa zahtevima kupovine nekretnine. Spremni ste za svoj prvi korak u ostvarivanju svojih stambenih snova? Krenimo zajedno na putovanje kroz ove ključne korake ka uspehu u kupovini nekretnine.

1. Definišite svoje ciljeve i budžet za kupovinu nekretnine

Prvi korak u kupovini nekretnine je definisanje vaših ciljeva i budžeta. Razmislite o tome šta želite postići ovom kupovinom: da li je to trajno prebivalište, iznajmljivanje, ili investicija? Takođe, postavite realan budžet, uključujući troškove poput depozita, troškova zatvaranja i mesečnih rata kredita. 

Vlasništvo nad nekretninom donosi mnogo razmatranja u vezi sa finansijskim planiranjem. Važno je da planirate troškove popravki i unapređenja koji se mogu pojaviti, kao i redovne troškove održavanja koji prate vlasništvo nad stanom. Kako biste se uverili da imate dovoljno novca sačuvano za sve neophodne nadogradnje ili popravke, suštinski je da napravite finansijski plan.

Evo 6 saveta o tome kako se finansijski pripremiti za kupovinu nekretnine:

Napravite hitan fond - Zavisno o vašoj lokaciji i vrsti nekretnine, hitni fond trebao bi pokrivati najmanje 3-6 meseci vrednosti troškova, uključujući rate kredita i ostale vlasničke takse. Imati ovaj fond osigurava da, ako se pojavi neočekivana popravka, nećete se brinuti kako da skupite novac da ga pokrijete.

Odvojite novac za redovno održavanje – Nekretnine obično zahtevaju redovno održavanje kako bi ostale u najboljem mogućem stanju. Odvajanje novca svakog meseca ili tromesečja pomaže vam da ostanete u toku i budete spremni kada se pojave neophodne popravke. 

Istražite troškove unapređenja - Pre nego što investirate u bilo koju nekretninu, razmotrite šta vam je potrebno od  materijala i približne troškove za buduće unapređenje ili uređenje. Ove informacije će vam pomoći da se unapred pripremite i osigurate da imate dovoljno novca sačuvano pre nego što krenete s unapređenjima.

Odredite prioritete za unapređenja - Procenite koja unapređenja su najvažnija i koja bi trebala biti vaša prva prioritetna na osnovu vašeg budžeta, trenutnog stanja nekretnine i dugoročnih ciljeva. Postavljanjem prioriteta unapređenja omogućava vam da se usmerite na najvažnije stavke u vezi s finansijama.

Iskoristite poreske olakšice i lokalne subvencije - Zavisno od Vaše lokacije, možda ćete moći da iskoristite određene poreske olakšice kada unapređujete stan. Istražite koje povlastice su dostupne u vašem području kako biste uštedeli novac dok ulažete u unapređenja.

Kada je reč o postavljanju prioriteta za kupovinu nekretnine, fokusirajte se na sigurnost, kao što električne instalacije, sistema zaštite od požara..

2. Pronađite odgovarajućeg agenta za nekretnine

Izbor pravog agenta za nekretnine je ključan. Potražite agente sa dobrim reputacijama, poznavanjem lokalnog tržišta i iskustvom u vrsti nekretnine koju tražite. Vaš agent će vam pomoći u pronalaženju odgovarajućih opcija i pregovaranju o cenama. Angažovanje pouzdanog i iskusnog agenta za nekretnine može vam uštedeti vreme i stres. Agent će vam pomoći da pronađete nekretnine koje odgovaraju vašim potrebama.

Angažovanje agenta za nekretnine može biti ključno u procesu kupovine ili prodaje nekretnine iz mnogo razloga. Ovaj profesionalac ima posebno znanje i iskustvo koje može olakšati i obezbediti uspešan ishod u transakciji nekretnina. Evo nekoliko važnih razloga zašto angažovati agenta za nekretnine:

 • Ekspertiza na Lokalnom Tržištu: Agenti za nekretnine su obučeni da prate i razumeju lokalno tržište nekretnina. Oni znaju koji su trendovi, cena nekretnina u okolini, i koji su faktori koji mogu uticati na vrednost nekretnina. To znanje može vam pomoći da donesete informisanu odluku.
 • Pristup Skrivenim Ponudama: Agenti često imaju pristup informacijama o nekretninama koje nisu javno dostupne. To uključuje "skrivene ponude" ili nekretnine koje vlasnici ne žele da prodaju javno. Agent može pomoći da pronađete nekretnine koje inače ne biste videli.
 • Pregovaračke Veštine: Agenti su vešti u pregovaranju cena. Oni će raditi u vašem interesu kako bi postigli najbolju moguću cenu, bilo da ste kupac ili prodavac. Njihove veštine pregovaranja mogu uštedeti novac ili vam pomoći da postignete bolju cenu za vašu nekretninu.
 • Pomoć u Pravnom Aspektu: Kupovina ili prodaja nekretnine uključuje složene pravne aspekte. Agent će vas voditi kroz sve korake procesa, obezbediti da su svi dokumenti ispravni i da su svi uslovi ispunjeni kako treba.
 • Ekonomija Vremena: Potraga za savršenom nekretninom ili pronalaženje kupca za vašu nekretninu može biti vremenski zahtevno. Agenti vam mogu uštedeti vreme tako što će pronaći nekretnine koje odgovaraju vašim zahtevima ili pronaći ozbiljne kupce za vašu nekretninu.
 • Saveti o Cenama: Agenti mogu vam pružiti objektivne savete o ceni. Bilo da kupujete ili prodajete, agent će vas uputiti u realne tržišne vrednosti nekretnina kako biste izbegli preplaćivanje ili prodaju ispod vrednosti.
 • Emotivna Distanca: Kupovina ili prodaja nekretnine često je emocionalno iskustvo. Agent može pružiti emocionalnu distancu i objektivnost, pomažući vam da donesete racionalne odluke.
 • Kvalitetna Mreža Kontakata: Agenti imaju široku mrežu kontakata, uključujući veze sa drugim agentima, hipotekarnim posrednicima i pravnim stručnjacima. Ovo može olakšati ceo proces i pomoći da se brže rešavaju problemi.
 • Praćenje Papirologije: Transakcija nekretnina često uključuje obiman papirnati rad. Agenti će vam pomoći da pratite svu potrebnu dokumentaciju kako biste se osigurali da je sve u skladu sa zakonom.
 • Prilagođeno Rešenje: Agent će raditi sa vama kako bi razumeo vaše specifične potrebe i ciljeve. Svaka transakcija je jedinstvena, i agent će vam pomoći da razvijete strategiju koja je prilagođena vašoj situaciji.

S obzirom na sve ove prednosti, angažovanje agenta za nekretnine često se smatra pametnim i korisnim korakom u procesu kupovine ili prodaje nekretnina. Ovaj stručnjak će vam pomoći da postignete najbolje moguće rezultate, olakša proces i smanji stres povezan sa transakcijom nekretnina.

3. Istražite tržište nekretnina

Istraživanje tržišta je ključno kako biste razumeli trenutne cene nekretnina, trendove i potencijalne promene u vrednosti. Pratite oglase, posećujte otvorene kuće i razgovarajte sa lokalnim stanovnicima kako biste stekli bolji uvid u tržište. Određivanje vaših prioriteta je važno. Napravite listu ličnih potreba i želja koje želite da vaša buduća nekretnina ispuni. To može uključivati broj soba, veličinu dvorišta, blizinu škola, javnog prevoza ili drugih usluga. Proučite cene nekretnina u oblasti koju razmatrate. Uporedite cene sa sličnim nekretninama u okolnim oblastima kako biste stekli osećaj za trenutne tržišne vrednosti. Pratite trendove u oblasti za koju ste se odlučili. Da li su cene nekretnina u usponu ili opadanju? Saznajte kako su se cene menjale tokom poslednjih godina. Ključnu ulogu u istraživanju tržišta nekretnina će imati Vaš Agent za nekretnine

4. Razmislite o lokaciji

Lokacija je od suštinskog značaja pri kupovini nekretnine. Razmislite o faktorima kao što su blizina posla, škola, javnog prevoza i usluga. Takođe, istražite bezbednost i kvalitet okoline. Lokacija je ključna za vrednost i zadovoljstvo koje ćete imati od svoje nove nekretnine, bilo da je to vaš dom ili investicija. 

Evo nekoliko ključnih faktora koje treba uzeti u obzir pri izboru lokacije nekretnine: Blizina Radnih Mesta i Škola: Ako kupujete dom za sebe i svoju porodicu, važno je razmotriti udaljenost od vašeg radnog mesta i škola koje će vaša deca pohađati. Smanjenje vremena provedenog u saobraćaju može značajno poboljšati kvalitet vašeg života.

 • Bezbednost i Kvalitet Života: Istražite statistike o bezbednosti u oblasti koju razmatrate. Bezbednost je od suštinskog značaja za vašu porodicu. Takođe, obratite pažnju na kvalitet života u toj oblasti, uključujući dostupnost parkova, prodavnica, restorana i drugih pogodnosti.
 • Pristup Javnom Prevozu: Ako zavisite od javnog prevoza, proverite koliko je oblast dobro povezana sa autobusima, vozovima ili drugim prevoznim sredstvima. To će olakšati svakodnevno putovanje.
 • Buduća Vrednost Nekretnine: Razmislite o dugoročnoj vrednosti nekretnine. Da li se oblast razvija i ima li potencijal za rast vrednosti nekretnina? Proučite urbanističke planove i projekte koji se odvijaju u blizini.
 • Pristup Uslugama i Sadržajima: Blizina prodavnica, bolnica, tržnih centara, sportskih objekata i drugih usluga može znatno olakšati svakodnevni život.
 • Kvalitet škola: Ako imate decu, istražite kvalitet obližnjih škola. Kvalitet obrazovanja može biti ključan faktor u izboru lokacije.
 • Kultura i Društveni Život: Ako ste ljubitelj kulture, razmotrite blizinu muzeja, pozorišta, galerija i drugih kulturnih mesta.
 • Budući Razvoj: Informišite se o planovima za budući razvoj oblasti. Nova infrastruktura, kao što su autoputevi ili aerodromi, može značajno uticati na vrednost vaše nekretnine.
 • Komšiluk i Stil Života: Posvetite pažnju komšiluku i stilu života koji želite. Da li preferirate mirno predgrađe, urbanu sredinu ili nešto između?
 • Pravni Aspekti i Porezi: Proverite lokalne zakone, propise i poreze koji se odnose na nekretnine u toj oblasti. Oni mogu varirati značajno od mesta do mesta.

5. Razgovarajte sa bankom

Ako planirate da finansirate kupovinu putem hipotekarnog kredita, razgovarajte sa bankom kako biste procenili svoje opcije. Naučite o kamatnim stopama, uslovima i šta je potrebno za odobrenje kredita. Banka je u obavezi da kontroliše namenu sredstava plasiranih putem stambenog kredita. U zavisnosti od toga koju banku izaberete uslovi kreditiranja mogu biti različiti. 

Trenutno, krediti za stan mogu biti sa učešćem od 10% ili 20%, odobreni za kupovinu uknjiženih objekata ili objekata koji su u izgradnji. Oni mogu imati fiksnu, varijabilnu ili kombinovanu kamatnu stopu. Tu smo da vam pružimo sve informacije i pomognemo u odabiru kredita za stan sa najpovoljnijim uslovima!

6. Pregledajte svoj kreditni izveštaj

Vaš kreditni izveštaj igra ključnu ulogu u odobravanju hipotekarnog kredita. Pregledajte svoj izveštaj i rešite eventualne greške. Ako imate niske kreditne ocene, razmislite o tome kako ih poboljšati pre nego što se prijavite za kredit. Prvi korak ka poboljšanju kreditnog rejtinga je da redovno proveravate svoj kreditni izveštaj. Lični izveštaj kreditnog biroa možete dobiti na lični zahtev u bilo kojoj banci, potrebno je da sa ličnom kartom podnesete zahtev i izveštaj će vam stići direktno na mejl. Informacije o kreditnoj istoriji građana i preduzeća prikuplja i evidentira Kreditni biro i te informacije se koriste prilikom donošenja odluka o odobravanju kredita, dobijanju kreditnih kartica i drugim finansijskim transakcijama.

7. Identifikujte prioritete i želje

Sastavite listu prioriteta i želja za svoju buduću nekretninu. Šta je vama najvažnije - broj soba, veličina dvorišta, stil, ili nešto drugo? Ovo će vam pomoći da suzite izbor i fokusirate se na najvažnije aspekte. 

POGLEDAJTE NAŠU KOMPLETNU PONUDU OVDE

 

8. Posetite otvorene kuće i pregovarajte

Odlazak na otvorene kuće vam omogućava da vidite potencijalne nekretnine uživo. Kada pronađete nešto što vam se sviđa, pregovarajte o ceni sa prodavcem ili agentom. Budite spremni na pregovaranje i ne oklevajte da postavite pitanja.

9. Angažujte agenta da izvrši profesionalnu procenu vrednosti nekretnine

Pre nego što donesete konačnu odluku, obavezno sprovedite profesionalni pregled nekretnine. Agenti su obučeni i školovani  da provere stanje nekretnine i identifikuju potencijalne probleme kao što su skriveni nedostaci ili potrebne popravke. 

10. Zatvorite kupovinu

Nakon što su svi uslovi ispunjeni, možete preći na zatvaranje kupovine. Ovo uključuje potpisivanje svih relevantnih dokumenata, plaćanje depozita i ostalih troškova zatvaranja, i prenos vlasništva. Nakon zatvaranja, postaćete ponosni vlasnik svoje nove nekretnine.

Kupovina nekretnine je važan korak i zahteva pažljivo planiranje i istraživanje. Prateći ovih deset koraka, možete osigurati uspešnu kupovinu koja će odgovarati vašim potrebama i ciljevima.

Ukoliko imate dodatna pitanja ili tražite savete za kupovinu nekretnina, ne ustručavajte se da se konsultujete sa iskusnim agentom za nekretnine. Srećno u procesu kupovine vašeg novog doma!

Nema boljeg vremena za početak nego sada. Ako imate dodatnih pitanja ili Vam treba pomoć, naši stručnjaci su tu da vas vode kroz ovaj proces. Ne čekajte, već napravite prvi korak ka ostvarivanju svojih ciljeva u svetu nekretnina. Pozovite nas danas kako biste započeli svoju putanju ka uspešnoj kupovini nekretnine. Vaša buduća nekretnina može biti bliže nego što mislite.

 

2024. Sva prava zadržana. Šćepanović Nekretnine
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.