AGENT ZA NEKRETNINE: KAKO PRAVILNO ODABRATI PRAVOG (1)

AGENT ZA NEKRETNINE: KAKO PRAVILNO ODABRATI PRAVOG (1)

Agent za nekretnine igra ključnu ulogu u postizanju uspeha pri kupovini ili prodaji nekretnine. Kupovina ili prodaja nekretnine može biti jedan od najznačajnijih trenutaka u vašem životu, a izbor pravog agenta za nekretnine može biti ključan za postizanje uspeha u ovom procesu. Agenti za nekretnine igraju ključnu ulogu u olakšavanju transakcije, pružajući vam ekspertizu, pristup tržištu i pomoć u pregovaranju. Kako biste pronašli pravog agenta za sebe, potrebno je da  pažljivo razmotrite nekoliko faktora. U ovom tekstu, istražujemo korake koje možete preduzeti kako biste pravilno odabrali svog agenta za nekretnine.

1. Definišite Svoje Potrebe i Ciljeve

Pre nego što počnete da razmatrate agente, jasno definišite svoje potrebe i ciljeve. Pitanja koja biste sebi trebali postaviti uključuju da li kupujete ili prodajete nekretninu, kakav je vaš budžet, u kojoj oblasti želite da kupite ili prodate, i kakve su vaše specifične potrebe (npr. broj soba, stil kuće, blizina škola ili radnih mesta).

2. Istražite Potencijalne Agente

Nakon što ste definisali svoje potrebe, počnite istraživanje potencijalnih agenata. Pregledajte online recenzije, pitajte prijatelje, porodicu i kolege za preporuke, i istražite web stranice lokalnih agenata. Tražite agente sa iskustvom u oblasti koja vas interesuje i sa dobrim reputacijama. 

Jedan od najvažnijih faktora prilikom odabira agenta za nekretnine je iskustvo. Tražite agenta koji ima dokazano iskustvo u oblasti koja vas interesuje. Iskusni agenti imaju dublje razumevanje tržišta, znaju kako da prepoznaju dobre ponude ili potencijalne probleme i kako da se nose s komplikacijama koje mogu nastati tokom transakcije. Njihova ekspertiza može biti od presudnog značaja.

Pregledavanje referenci i čitanje povratnih informacija od prethodnih klijenata može vam pružiti dublji uvid u rad agenta. Pitajte agenta za kontakte zadovoljnih klijenata i saznajte više o njihovim iskustvima. Pozitivne reference su često dobar znak da ste pronašli kvalitetnog agenta.

Lokalno poznavanje tržišta i prisustvo u određenoj oblasti takođe igraju ključnu ulogu. Agent koji dobro poznaje okolinu može vam ponuditi dragocene informacije o kvartu, školama, transportu, i drugim faktorima koji su važni za vas. Osim toga, agenti sa lokalnim prisustvom često imaju veću mrežu kontakata, što može ubrzati proces kupovine ili prodaje.

Traženje agenta za nekretnine: Saveti za kupce

Evo nekoliko stvari o kojima treba razmisliti prilikom izbora agenta koji će vam pomoći u kupovini nekretnine.

  1. S kojim izazovima ću se suočiti kao kupac na današnjem tržištu? Dobar agent će postaviti realna očekivanja objašnjavajući dostupnost navedenih nekretnina i nivo konkurencije s kojom ćete se suočiti sa drugim kupcima.
  2. Kako ćete mi pomoći da pronađem navedene nekretnine u mojoj cenovnoj kategoriji? Zatražite primere kako je agent nedavno pomogao drugim kupcima sličnim vama. To će vam dati predstavu o tome koliko dobro će agent zadovoljiti vaše potrebe.
  3. Kako ćete mi pomoći da napravim konkurentske ponude i pregovaram s prodavcima? Tražite agenta koji će vam pomoći da ostanete čvrsto usidreni u okviru vašeg budžeta i ciljeva.

Traženje agenta za nekretnine: Saveti za prodavce

Evo nekoliko stvari o kojima treba razmisliti prilikom izbora agenta koji će vam pomoći da prodate svoju nekretninu.

  1. 1.Kakve su uporedive ponude u mom kraju? Agent za nekretnine treba da obezbedi analizu komparativnog tržišta koja pokazuje nekretnine slične vašoj koje su prodate u poslednjih šest meseci.
  2. Koliku vrednost dajete mojoj nekretnini i zašto? Agent koji preporučuje najvišu cenu nije uvek najbolji izbor. Izaberite agenta koji podržava tu preporuku sa poznavanjem tržišta.
  3. Šta treba da uradim kako bih unapredio svoju nekretninu? Možda ćete morati da popravite neke stvari kako biste prodali svoju nekretninu, u zavisnosti od lokalnog tržišta nekretnina. Slušajte argumente o tome šta vaša nekretnina zahteva i koliki će povrat ulaganja biti za ta poboljšanja.
  4. Kako ćete nuditi  moju nekretninu? Agenti će verovatno predložiti da vašu nekretninu postave na svoju internet prezentaciju kao i da na neke od zvaničnih portala za oglašavanje nekretnina. Tražite detalje o drugim promotivnim alatima koje će agent koristiti, kao što su fotografije, video ture i reklamiranje. Nivo marketinga potreban za prodaju nekretnine zavisi od tržišta. 

 

3. Proverite Kvalifikacije i Licencu

Proverite kvalifikacije i licencu potencijalnih agenata. Agenti trebaju biti registrovani i imati važeće licence u skladu sa zakonima i propisima. Takođe, razmotrite njihovo iskustvo i broj uspešno završenih transakcija.

Na osnovu Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti svaka agencija mora biti upisana u Registar posrednika. U registru posrednika se upisuju svi agenti koji su zaposleni u agenciji i broj njihovog uverenja o položenom stručnom ispitu. 

Fizičko lice u Republici Srbij stiče zvanje Agent za nekretnine tek kad položi stručni ispit koji se sastoji iz sledećih oblasti: Pravni okvir u vezi sa posredovanjem u prometu i zakupu nepokretnosti, finansijski i poreski aspekti posredovanja prometu i zakupu nepokretnosti, sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, poreski aspekti posredovanja u prometu i zakupu nepokretnosti, menadžment u posredovanju i prometu nepokretnosti, osnove prostornog planiranja i izgradnje, stanovanja i ozakonjenja. 

O gore navedenim oblastima ćemo više govoriti u nekim od narednih tekstova, ovde ih navodimo samo kao primer onoga što bi Vaš Agent za nekretnine trebao da zna, čak iako je neiskusan.

4. Razgovarajte s Potencijalnim Agentima

Nakon što izaberete nekoliko potencijalnih agenata, stupite u kontakt s njima i organizujte sastanke. Ovo je prilika da postavite pitanja, razgovarate o svojim potrebama i ciljevima, i procenite njihovu komunikaciju i profesionalizam. Pitajte ih o njihovom iskustvu u oblasti koja vas zanima i kako bi vas pomogli u postizanju vaših ciljeva.

 

Da li će agent zastupati moje interese?

Mogli biste pretpostaviti da će svaki agent za nekretnine koga izaberete isključivo zastupati vaše interese. Međutim, u nekim slučajevima, agenti za nekretnine nisu zakonski obavezani da isključivo zastupaju kupca ili prodavca u transakciji. Na primer, "dvostruki agent" predstavlja i kupca i prodavca u istom poslu, dok "transakcioni agent" radi sa obe strane, ali nema fiducijarnu odgovornost ni prema jednoj ni prema drugoj strani.

Razumevanje prirode uloge agenta kada sarađujete sa njim je od suštinskog značaja. Pitajte potencijalne agente da li će isključivo zastupati vaše interese tokom celog procesa i zatražite pismeni oblik koji otkriva tu vezu, savetuje Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine. 

 

5. Procenite Agente na Osnovu Komunikacije

Komunikacija je ključna. Agent sa kojim ćete raditi treba da bude dobar komunikator, spreman da odgovara na vaša pitanja i da vas redovno obaveštava o razvoju transakcije. Razmislite o tome kako se osećate tokom razgovora s potencijalnim agentima i kako komuniciraju s vama.

Vaš odabir agenta treba da bude osoba s kojom se osećate udobno i čiji stil komunikacije odgovara vašem. Dobar agent će biti dostupan za odgovaranje na vaša pitanja, pružiti vam redovne informacije o napretku i slušati vaše potrebe i zahteve. Dobar agent će raditi s vama kako bi razumeo vaše ciljeve i prilagodio svoj rad prema njima.

6. Pitajte o Strategiji

Pitajte agente o njihovim strategijama za kupovinu ili prodaju nekretnine. Kako će vas predstaviti na tržištu? Kako će pronaći odgovarajuće kupce ili nekretnine? Koje taktike će koristiti u pregovaranju? Dobijanje uvida u njihov pristup može vam pomoći da procenite da li su odgovarajući za vas.

Pitajte agenta o njihovoj strategiji i planu za vašu transakciju. Kako planiraju da vam pomognu da postignete svoje ciljeve? Kako će vas predstaviti na tržištu ili pronaći odgovarajuće kupce? Kako će se nositi s pregovaranjem? Dobijanje uvida u njihovu strategiju može vam pomoći da procenite da li se uklapaju u vaše potrebe.

Poznavanje strategija pisanja i marketinga je takođe od suštinskog značaja. Agenti trebaju da budu sposobni da efikasno promovišu vašu nekretninu na tržištu. To uključuje veštine u kreiranju privlačnih oglasa, korišćenje profesionalnih fotografija i angažovanje na online platformama. Vaš agent treba da bude vešt u korišćenju tehnologije i društvenih medija kako bi vaša nekretnina privukla pažnju potencijalnih kupaca.

Danas je opšta praksa da potencijalni kupac izabere oglašenu nekretninu i tek onda kontaktira agenta koji je oglasio istu. Naš savet je da ne gledate oglase za nekretnine, izaberite Agenta za nekretnine, iznesite mu svoje želje, potrebe i mogućnosti i prepustite njemu da Vam pronađe idealni dom.

7. Razgovarajte o Honorarima i Provizijama

Razgovarajte o honorarima i provizijama s potencijalnim agentima. Ovo uključuje njihove provizije za prodaju ili kupovinu, kao i bilo koje dodatne troškove koji se mogu pojaviti. Bitno je da jasno razumete finansijske aranžmane pre nego što se obavežete.

Razgovarajte sa svojim agentom o cenama i provizijama pre nego što se obavežete. Važno je da jasno razumete troškove angažovanja agenta i kako će biti plaćeni. Postavite pitanja o provizijama, naknadama i svim potencijalnim dodatnim troškovima.

Ko plaća posredničku naknadu?

Zakon o obligacionim odnosima u Republici Srbiji definisano je da se naknada za posredovanje u pravnom poslu može platiti samo jednom, dakle u ovom slučaju naknadu plaća ili prodavac ili kupac, nikako i jedan i drugi.

Prosečna posrednička naknada u Republici Srbiji iznosi 3% od ukupne postignute cene nepokretnosti. U decembru 2022. godine Veće vrhovnog suda je zasedalo i diskutovalo o pravnim aspektima plaćanja posredničke nakanada, sa naglaskom na pitanje „ko plaća posredničku nadoknadu?“ jer je uočeno da se u ova praksa razlikuje po gradovima i oblastima u Srbiji.  Primera radi u Beogradu posredničku naknadu plaćaju po pola i kupac i prodavac nekretnine i to po 2% od ukupne ugovorene cene nepokretnosti, dok je u Novom Sadu opšta praksa da kupac plaća 3% od ukupne ugovorene cene nepokretnosti. 

Zaključak Veća sudija je da su sve poslovne prakse u skladu sa zakonom i da nema potrebe menjati ili uticati na ovu prasku. Svako ko želi da angažuje agenciju ili agenta za nekretnine pre svega treba da stekne uvid u Opšte uslove poslovanja te agencije u kojima je agencija u obavezi da definiše i cenovnik usluga.  Opšte uslove poslovanja agencija je u obavezi da istakne na svojoj internet stranici i vidno u svom poslovnom prostoru. 

8. Proučite Ugovor s Agentom

Kada odaberete agenta, pažljivo proučite ugovor s njim. Ovo uključuje trajanje saradnje, obaveze obe strane i uslove plaćanja. Ako postoji nešto što vam nije jasno, obavezno postavite pitanja. Po Zakonu agencije su u obavezi da potpišu ugovor o posredovanju sa svakom strankom, ukoliko agent izbegava ili naglašava da ugovor nije bitan, svakako to treba da Vam bude crvena zastava koja će da označi direktan prekid saradnje sa takvim agentom.

Ugovor o posredovanju zaključuje se u pisanom, odnosno elektronskom obliku u skladu sa zakonom kojim se uređuje elektronska trgovina. Ugovor o posredovanju pored prava i obaveza posrednika i nalogodavca, naročito sadrži podatke o posredniku i broju pod kojim je upisan u Registar posrednika, nalogodavcu, vrsti i bitnim elementima pravnog posla u cilju čijeg zaključenja posrednik posreduje, o visini, načinu i roku plaćanja posredničke naknade, roku važenja ugovora i vrsti i visini troška dodatnih usluga, ukoliko su ugovorene.

Ekskluzivno posredovanje

Vi kao stranka agencije za nekretnine se možete  obavezati izričitim ugovaranjem klauzule o ekskluzivnom posredovanju, da u ugovorenom roku nećete angažovati drugog posrednika za posredovanje u vezi sa određenom nepokretnosti.

 

Ako za vreme važenja klauzule o ekskluzivnom posredovanju Vi kao nalogodavac zaključite pravni posao u vezi sa nepokretnošću koja je obavezana klauzulom o ekskluzivnom posredovanju, za koji je posredovao drugi posrednik, dužni ste   da posredniku sa kojim ste ugovorili ekskluzivno posredovanje na ime naknade štete plati iznos ugovorene posredničke naknade. Posrednik je dužan da Vas posebno upozori na značenje i pravne posledice klauzule o ekskluzivnom posredovanju. 

9. Pratite Vaš Instinkt

Najzad, slušajte svoj instinkt. Rad s agentom za nekretnine je dugotrajna saradnja, i važno je da se osećate udobno s osobom koju izaberete. Ako imate osećaj da je agent iskren, profesionalan i da deli vaše ciljeve, verovatno ste pronašli pravog agenta.

Kako izabrati agenta za nekretnine

Izbor pravog agenta za nekretnine je značajan korak u procesu kupovine ili prodaje nekretnine. Investirajte vreme i trud u istraživanje i razgovor s potencijalnim agentima kako biste pronašli osobu koja će vam pomoći da ostvarite Vaše ciljeve na najbolji mogući način. Kvalitetan agent može učiniti razliku u uspešnoj transakciji i olakšati vam put u svetu nekretnina.

Nekretnine su investicija koja zahteva ozbiljno razmatranje, bilo da planirate kupovinu svog prvog doma, razmatrate prodaju trenutne nekretnine ili se upuštate u investiranje u tržište nekretnina. U ovim situacijama, agent za nekretnine može biti ključna karika u vašem uspehu. Kako biste pravilno odabrali pravog agenta za nekretnine, pažljivo razmotrite faktore koje smo Vam preneli u ovom tekstu.

Iako treba da uporedite iskustvo i pristupe različitih agenata, jednako je važno da onaj koga izaberete može uspostaviti dobar odnos. Potražite kompetentnog agenta koji sluša i odgovara na vaše potrebe i koji ima radni stil koji se slaže sa vašim. Prilikom kupovine ili prodaje nekretnine, veštine u komunikaciji su podjednako važne kao i ekspertiza u nekretninama.

2024. Sva prava zadržana. Šćepanović Nekretnine
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.